СДС-Варна почете паметта на жертвите на Народния съд

Варна

 1,026 Четения

По традиция всяка година първата демократична партия в България почете жертвите на мракобесния комунистически режим.

Областният председател на СДС-Варна д-р Янко Станев, общинският председател Желез Железов, районни председатели, членове и симпатизанти на синята партия, която промени България, сведоха глави пред уродливото погубване на българската интелигенция и поднесоха венци на паметника на жертвите на комунизма в Морската столица.

Тази година се навършват 77 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. Решението да се почитат жертвите на комунистическия режим е на президентите на България от СДС  Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници.

Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.