Сергей Лавров пристигна в Белград в навечерието на посещението на Путин

Свят

 34 Четения

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна снощи в Белград в навечерието на посещението на рсукия президент Владимир Путин, предаде Танюг, цитирана от БТА. 

Сръбският външен министър Ивица Дачич посрещна колегата си на летище „Никола Тесла“ и изрази голямо задоволство от новата им среща. Дачич още веднъж подчерта, че посещението на Путин е от изключително значение в дългата история на приятелски отношения между двете страни, съобщи сръбското външно министерство.

Путин ще бъде охраняван от няколко хиляди сръбски полицаи, според някои медии дори от 7000, писа неотдавна вестник „Политика“.

Взети са максимални мерки за сигурност. Спекулира се също, че преди няколко дни в Белград са пристигнали около 250 най-елитни членове на руските специални части и личната охрана на руския президент.

Проверява се маршрутът, по който ще се движи Путин, местата на срещите, климатиците, храната, интернет и др. Заварявани са шахти на улиците, а снайперисти ще бъдат разположени по покривите на най-високите сгради в Белград.

Руските спецчасти идват с разработена технология за предотвратяване на нападения с дронове – екипировка, каквато Сърбия все още няма, пише „Политика“.

За гарантиране на сигурността на Путин е включена и сръбската армия. Три сръбски изтребителя МиГ трябва да съпроводят самолета на руския президент от момента, в който влезе във въздушното пространство на Сърбия, а дотогава той ще бъде следен от руската противовъздушна отбрана.

За посещението са акредитирани почти 600 журналисти, фоторепортери и оператори на медии от Сърбия, Русия, региона и света, съобщи Танюг.

Само с Путин пристигат над 80 журналисти от Русия, без да се смятат кореспондентите на руски медии, акредитирани в Сърбия.

За огромния интерес към посещението на Путин свидетелства фактът, че акредитации са поискали медийни екипи на водещите световни агенции, на електронните и печатни медии, освен постоянните чуждестранни кореспонденти в Белград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.