Сериозни нарушения в отделението по хемодиализа във Видин

Общество

 15 Четения

Сериозни нарушения са открити в отделението по хемодиализа във Видин след проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, направена по жалба на пациенти, предаде NOVA. 

Парадоксалното – пациентите получили одита пет месеца по-късно и то след като изискали резултатите от проверката по Закона за достъп до обществена информация.

За проблем във видинската хемодиализа се заговори след авария на водоочистващата система в началото на октомври миналата година. Направената проверка показва, че животоспасяващите апарати се подържат от специалист, завършил „Радио и телевизия”, както и от локомотивен машинист. Никой от тях не е завършил курс за работа с диализната апаратура.

Според одита хемодиализните апарати са в предаварийно състояние. А за 2017 година във Видин са починали 21 пациенти на отделението.

„От 9 сестри, 3 нямат никакви завършени курсове за диализна апаратура, което също е нарушение по стандарт. И персоналът на самата Хемодиализа, и пациентите не са ваксинирани за хепатит В, което е по стандарт”, заяви Иван Димитров – Български пациентски форум.

„Друго е, че има препоръки със срокове за изпълнение, а те са изтекли в края на ноември миналата година, а нищо по тях не е свършено”, заяви Валери Митков – пациент.

От пациентската организация вече са поискали оставката на директора на болницата. Той не бе открит за коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.