СЗО разкритикува решението на Дания и Норвегия да отменят мерките срещу COVID-19

Свят

 323 Четения

Копенхаген стана първата държава в Европа, която не изисква зелен сертификат

Световната здравна организация не е съгласна с решението на Дания и Норвегия да премахнат ограниченията срещу коронавируса.  Във вторник Дания стана първата страна в Европа, която не иска дори маски в магазините и автобусите. Отворени бяха салоните за красота, нощните заведения и всички останали търговски обекти. Не се иска и сертификат за достъп до повечето обществени места.

Часове по-късно Норвегия обяви, че също премахва повечето карантинни мерки. И в двете държави броят на новозаразените не е нисък. Но правителствата смятат, че високите нива на ваксинация и по-лекия вариант Омикрон им позволяват да отменят социалната дистанция.

„Загрижени сме от наративите в някои страни. Понеже са ваксинирани, а Омикрон не е тежък вариант и се предава много лесно, да се смята че предаването не може да бъде спряно и да се спрат опитите за това. Нищо не би могло да е по-далеч от истината. Повече предаване на вируса означава повече смъртни случаи. Не караме страните да се върнат към национални локдауни. Но ги призоваваме да разчитат на всички мерки, не само на ваксините“, посочи генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.