Следете тялото си за необичайни признаци на диабет

Любопитно

 31 Четения

Диабетът е болест, която се дължи на неизправност на панкреаса, който не произвежда достатъчно инсулин или липса на реакция към него. В резултат на това човешкото тяло не може да преработва захарта в енергия. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3:

Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.

Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона.

Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност.

Признаците на диабет тип II включват загуба на тегло, чувство на умора и повече от обичайното уриниране. Но също така е опасна и недостатъчна концентрация на глюкоза в кръвта, чийто симптом е необичайно усещане за изтръпване около устата. 

Симптом на ниска глюкоза

Както се посочи по-горе, признак на диабет е усещане за изтръпване около устата. Това може да е един от първите предупредителни сигнали за ниски кръвни нива на захарта. Пренебрегваният опасен симптом може дори да доведе до припадъци или загуба на съзнание. 

Ако почувствате изтръпване около устните, най-добре е веднага да проверите нивото на кръвната захар и да изядете нещо сладко, когато е твърде ниска. Това състояние е причинено от липсата на глюкоза, която е основният източник на енергия за човешкото тяло. Това състояние се нарича хипогликемия. 

Други признаци на хипогликемия

Ниската концентрация на глюкоза често се свързва с диабет. Въпреки това, различни състояния (много от които са изключително редки), могат да причинят липса на захар в кръвта.

Основните характеристики на това състояние са, както следва: Хората с тежка хипогликемия изглеждат като пияни. Те могат да объркат думи и да се движат неадекватно. Те са дезориентирани, имат лоша координация на движенията. Онези, които имат бледа кожа и чувство на силен глад, също могат да бъдат изложени на риск. Струва си да се притеснявате, ако говорите често по време на сън.

Други предупредителни признаци включват тремор, изпотяване, разширени зеници и тревожност. Ако не вземете мерки, хипогликемията може да причини ненормално поведение, загуба на съзнание и дори зрително увреждане. Аритмия, високо кръвно налягане, гадене, повръщане, замайване, главоболие, респираторни нарушения също са възможни. 

Диабетиците или хората с повтаряща се хипогликемия се нуждаят от спешна помощ, ако имат тежки симптоми или загуба на съзнание. 

Класически симптоми на диабет

често уриниране, особено през нощта;

умора;

жажда;

бърза загуба на тегло без видима причина;

сърбеж около половите органи. 

Диабетът е състояние, което оказва влияние върху ежедневния живот на човек. Заради него може да се наложи да промените диетата си, да приемате редовно лекарствата и да се изследвате. Контролирането на кръвните нива на кръвната захар е много важно, тъй като диабетиците са изложени на по-голям риск от някои животозастрашаващи усложнения, включително сърдечни и бъбречни заболявания. По тази причина те трябва редовно да проверяват кръвното си налягане. /Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.