След Коледа мечият парк в Белица утихна, всички спят. Последен си легна Рику

Любопитно

 36 Четения

3-годишният мечок е от Албания, тази зима спи за първи път. През есента сам си направил хралупа, а после помогнал и на Габриела

На 3-годишния Рику, най-младия обитател на парка за танцуващи мечки край Белица, преди дни му доскуча да си играе сам и легна да спи.

Забавното мече, на което най-много се радват посетителите, е последният обитател на парка, който легна за зимен сън.

“Дори не може да кажем, че спи като останалите. Той сам си направи нещо като гнездо от клони, суха трева и сено, което бяхме оставили край него. Имаше достатъчно празни бърлоги и тунели, но той си направи свое леговище. Приготви си го под големи борове на завет, още преди да падне снегът, и сега се е свил там в унес.

Той още не знае какво е да се спи през зимата, защото досега не го е правил. Виждаме го, че е като в кома –

очите му са

отворени,

наблюдава ни,

но не става,

не е активен,

не търси

и храна

Не вярвам да се задържи в това състояние повече от десетина дни. Това все пак си е постижение и ние се радваме.

Други по-възрастни мечки години наред не успяваха да се приспособят към естествените си условия на живот и да заспиват през зимата.

За някои трябваше да минат 10 г., докато се събуди инстинктът им.”

Това разказа ръководителят на екипа гледачи Васил Мадолев, който е на работа от създаването на парка през ноември 2000 г.

В последните седмици заедно с Рику будували още 10-годишният Монти и 9-годишната Бойка от Русе. Докато Рику ги гледал да се движат наоколо, му било интересно, след като в началото на годината последните будуващи заспали, на Рику явно му доскучало и също полегнал в гнездото.

Още повече че няколко дни наред температурата се задържа доста под нулата, а и натрупа сняг близо половин метър.

Рику беше спасен от фондация “Четири лапи” от селски двор в планинската област Шкрапар в южната част на Албания. Месеци наред имаше проблеми с оформянето на документите за международен транспорт и бе докаран в парка в Рила през май 2017 г.

В началото бе настанен в самостоятелно карантинно отделение, за да се адаптира към новата среда. След това бе пуснат на свобода в откритите заграждения. 

Рику е бил отгледан от бебе в частен двор, след като майка му по всяка вероятност е била отстреляна от бракониери. Първоначалната идея на собственика на малкото мече била да го продаде като танцуваща мечка за забавление на туристите в морските курорти на Албания.

През 2015 г. албанското правителство въвежда забрана за притежаване на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с “Четири лапи” започна спасяване на онези животни, които са отглеждани при неподходящи условия, обясни Мадолев.

Преди да бъде взет от фондацията, собственикът на Рику се опитвал няколко пъти да се отърве от него, като искал да го пусне в дивата природа. Мечето обаче винаги се връщало, за да търси храна.

“За щастие,

Рику не е

тормозен,

както другите

мечки,

които сме прибрали в парка. Може би защото е бил още малък. Затова не му е пробит носът, няма увреждания на зъбите и очите. Когато го взехме, имаше само верига на шията. Той е много дружелюбно мече. Разбрахме, че децата са си играели с него, дори са се качвали на гърба му”, допълни Мадолев.

Първите две зими в парка мечето не е спяло. Играело е на снега като малко дете, но значително по-малко се е хранило. Сега спи за първи път, като се предаде на своите диви инстинкти.

Интересно е, че младокът изкопал бърлогата на Габриела, където сега тя спи. Предната и? лапа е била ампутирана и е останала с три лапи.

За втора година през зимата спи Йета – селфи мечката от Албания. Миналата година тя си легна за първи път и спа много кратко – едва месец. 17-годишната Йета всъщност е последното попълнение в селището, докарана през август 2017 г. от Албания. Тя е била селфи мечка, като е забавлявала туристите на плажа и те са се снимали с нея.

В парка повечето мечки са се научили сами да си приготвят естествени бърлоги, изкопани и застлани с листа. За други пък гледачите са се погрижили и има изградени изкуствени от бетон, постлани със слама и дървета. 

Обикновено в природата мечката си прави бърлога с дължина около 2-3 метра, но в парка гледачите са измерили и такава, която е над 4 метра.

Естествената бърлога на Мариана пък е била поправена от гледачите. Тя спи там от доста години, но мястото се наводнявало и се налага да се поправя преди зимата.

Останалите обитатели са започнали поетапно да спят. Още в края на октомври си легнали първите най-възрастни мечки. След това и останалите. Като последно са изпаднали в хибернация по-младите. Очакванията на гледачите са в началото на февруари да започнат и да се събуждат. След това

мечият парк

ще ще бъде

отворен за

посетители

на 1 април

Рекордът за най-продължителен зимен сън в парка е 6 месеца и принадлежи на Вела, която обаче почина преди 2 г. Тя е била родена в Русия и докарана у нас като малко мече. В природата мечките обикновено спят по 3-4 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.