След пожара: От психиатричната болница в Курило искат помощ от държавата

Инциденти Общество

 342 Четения

Благодарение на бързата и адекватна реакция на персонала няма пострадали при инцидента

Пожар изпепели част от отделение в държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски” в Нови Искър. Благодарение на бързата и адекватна реакция на персонала няма пострадали. Сградите в болницата са стари и част от тях са направени от гредоред. От болницата ще поискат помощ от държавата за покриване на щетите.

„Имахме авария в трафопоста към болницата. Електричеството беше спряно. Това е нещо, което се случва често. Търсим помощ, за да може болницата да бъде обезпечена с електричество 24 часа в денонощието”, заяви д-р Ирина Лазарова.

По думите й повредата е била отстранена бързо. „Докато нямаме електричество обаче, ние на практика нямаме достъп до нито една от системите за сигурност – в това число и до камерите за наблюдение на хора с потребност от висока степен на психиатрична грижа”, каза още тя.

„Не знаем как точно е станал инцидентът. Когато в цялата болница няма електричество и всичко е тъмно, не можем да знаем дали болният е искал да запали цигара, или да осветли нещо”, добави Лазарова.

Според нея трябва да бъде обърнато внимание на това, че сигурността на хората с психични проблеми е от ключово значение. „Важно е това да залегне за дълго време в политиките за психично здраве в България”, категорична е д-р Лазарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.