Смартфони, бяла и черна техника, бижута и козметика – най-предпочитани коледни подаръци

Бизнес

 21 Четения

И тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата, съобщава БНТ. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета.

Финансистът Светозар Гледачев смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с разходите по празниците: „Който не може да си позволи, който няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това“.

Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си. По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%.

„Важното е отношението. Коледа е духовен празник – твърди Гледачев. – Парите, които ще изхарчете за безсмислени подаръци, може да направите по някакъв начин да решите вашите житейски проблеми, да инвестирате или в образование на вас, на децата ви или в нещо друго, нещо смислено“.

Финансистите напомнят, че веднага след нова година също ни очакват големи разходи, които трябва да сме готови да поемем. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.