Сметката за ремонта на Биг Бен нарасна до £80 млн. заради нацистките бомби

Любопитно Свят

Сметката за ремонта на Елизабет тауър, Биг Бен, нарасна с 18,6 милиона британски лири до близо 80 милиона лири след откриване на азбест, щети при бомбардировките през Втората световна война и проблеми, свързани със замърсяване, пише „Гардиън“.

Работата по съхраняването на 177-годишната постройка, която трябва да завърши до края на следващата година, доведе до откриването на проблеми след проучване.

Ремонтът на 96-метровата кула, която се превърна в национален символ от завършването й през 1856 г., започна през 2017 г.

Критици на програмата за възстановяване и обновяване за 3,5 милиарда лири ще използват увеличените разходи за Биг Бен като малък пример за огромната сума, която ще трябва да бъде отделена щом депутатите и лордовете напуснат парламента за четири години, за да започне ремонт на останалата част от сградата.

Щетите от нацистките бомбардировки през Втората световна война са много по-големи, отколкото се смяташе първоначално. Въпреки че кулата оцеля при бомбардировките, покривът и други части са повредени при въздушните удари през май 1941 г., които унищожиха пленарната зала на Камарата на общините.

Бюджетът за възстановителните работи ще трябва да се увеличи от 61,1 милиона лири до 79,7 милиона лири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *