„Спейс Екс” подготвя демонстрационен безпилотен полет към МКС

Наука

 29 Четения

Първият демонстрационен безпилотен полет на пилотирания кораб на компанията „Спейс Екс“, „Крю Дрегън“ към Международната космическа станция (МКС) ще бъде осъществен на 7 януари 2019 г., съобщи НАСА, цитирана от ТАСС.

Корабът ще бъде изведен в орбита с помощта на ракетата-носител „Фалкон-9“, а стартът е предвиден от Космическия център „Джон Кенеди“, разположен на остров Мерит, северозападно от Кейп Канаверал.

Ще бъдат тествани системите за наземно обезпечаване на „Крю Дрегън“, неговото скачване и кацането на Земята. Получените данни ще послужат за сертифициране на системите на „Спейс Екс“, за да могат да бъдат осъществени и пилотирани полети до МКС.

Пилотираният вариант на космическия кораб „Крю Дрегън“, известен още като „Дракон 2“, беше представен от компанията през месец май 2014 г. През месец септември същата година между НАСА и „Спейс Екс“ беше сключен договор за 2,6 млрд. долара за завършване на проекта и неговата сертификация за полети до космическата станция.

През ноември и декември 2015 г. бяха подписани договори за полети до МКС на два такива кораба с екипажи. През февруари 2017 г. „Спейс Екс“ обяви плановете си за използването на „Крю Дрегън“ за туристически полети около Луната. 
Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.