Спортният министър с нов опит да смени ръководството на Тотото

Политика Спорт

 506 Четения

Това става, след като двама от членовете на Управителния съвет обжалваха своето освобождаване

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е подал ново заявление до Търговския регистър на Агенцията по вписвания за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор, съобщава БГНЕС.

Първият опит на Василев да назначи Александър Тодоров за шеф на Тотото на мястото на досегашния изпълнителен директор Любомир Петров удари на камък, след като двама от членовете на Управителния съвет – Гошо Гинчев и Христо Йовов, обжалваха своето освобождаване. Софийският градски съд постанови, че до приключване на започнатото производство няма как Гинчев и Йовов да бъдат освободени и на тяхно място да бъдат назначени други хора.

Заради това министър Василев е избрал друг подход, за да направи желаните промени. Той иска от състава на УС да бъдат заличени другите двама членове – Людмила Петкова и Валентин Точев, които още през август са подали молби до тогавашния спортен министър Андрей Кузманов да бъдат освободени от длъжност. От ММС са заявили на тяхно място в Управителния съвет като временно изпълняващи да бъдат назначени Александър Тодоров и Георгий Султанов, като Тодоров също така да заеме позицията на изпълнителен директор на тотализатора на мястото на Петров.

Към заявлението в Агенция по вписванията са приложени молбите за освобождаване на Петкова и Точев, а самият Тодоров вече отговаря на изискванията да не заема висша публична длъжност, след като бе освободен като народен представител миналата седмица. По този начин най-вероятно поне временно ръководството на тотото ще се състои от Тодоров, Султанов, Гинчев и Йовов, като все още не е ясно каква е ситуацията с досегашния директор Любомир Петров, тъй като той заяви, че няма да обжалва освобождаването си и не подаде жалба до съда. Остава под въпрос как присъствието на членове на различни ръководства в УС ще се отрази на работата на БСТ и вземането на решения.

Александър Тодоров и Георгий Султанов са представители на ИТН, като Тодоров бе депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, а през лятото на 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.