Спорът за новите изтребители влиза в пленарна зала

Политика

 47 Четения

В първото си за тази седмица пленарно заседание депутатите ще подхванат темата за придобиване на нови изтребители за бойната ни авиация, предаде репортер на БГНЕС.

Първа точка в дневния ред на заседанието в сряда ще бъде проекторешението, което предвижда Министерски съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70. Преговорният екип трябва да бъде създаден от министър-председателя, а в него задължително ще влязат министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Проекторешението предвижда договорът да може да се отклонява от задължителните изисквания, посечени в актуализирания проект за инвестиционен разход, приет с решение на парламента.

В мотивите му се посочва още, че задълбочаващите се процеси на дестабилизация и конфликти в региони, намиращи се в непосредствена близост до България, изискват ускорена модернизация на военновъздушните сили, а придобиването на F-16V Block 70 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската авиация.

Фокусът на обществения дебат се пренесе върху модернизацията на българските ВВС, след като финалната права битката бе между американската „Локхийд Мартин“ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, но бе предпочетена американската оферта. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.