Станислав Балабанов: Вчерашният протест беше чиста проба провокация към коалиционно правителство, което е на 1 месец

Общество

 799 Четения

Надявам се за тях това да бъде урок, тъй като има доста по-важни неща за решаване в страната, каза от своя страна Ивайло Мирчев от ДБ

„Всеки български гражданин има демократичното право да протестира. Разбира се, протестите трябва да са мирни, защото това е в основата на еввропейските ни ценности. Все пак ние сме държава членка на Европейския съюз. По отношение на вчерашния протест, както всички знаете, той беше организиран от конкретна политическа партия, което ме навежда на съмнението, че този протест не е иницииран на база гражданската енергия на българското общество, а гражданската енергия на определени симпатизанти, които вероятно са гласували за конкретната политическа партия, която ги свика пред Народното събрание. Нагледахме се на грозни сцени, вие като журналисти също и към вас имаше атаки, което е категорично недопустимо. Няма нужда в момента от такива прояви, каквито гледахме вчера“, изрази позицията си депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов във връзка с вчерашния протест пред парламента и Министерството на здравеопазването, който мина  под знака на опит за щурм на Народното събрание, арести, ранени полицаи и нападнати журналисти.

„Ние като политическа партия си имаме конкретна теза, тя не е от вчера, не е произведена от тези протести, тя е наша теза от много време насам. Ние сме заявявали, че конкретните здравни сертификати са по-скоро неефективни поради редица причини в България, но всеки български гражданин има свободното право да мисли каквото пожелае, тоест ние не говорим от името на вчерашния протест, ние имаме конкретна политическа теза, както по тази тема, така и по много останали. Така че, по-скоро вчерашният протест беше, според мен, насочен с чиста проба провокация към коалиционно правителство, което все още е на 1 месец. Да не забравяме, трябва време наистина и трябва да бъдем оставени спокойно да свършим работа, защото кризите са в редица сектори и са кризи, породени от едно пробито и компрометирано управление в последните 12 години. Така че, обществото трябва да бъде по-скоро търпеливо към нас към този момент“, каза още депутатът от ИТН.

„Не виждам смисъла да влизаш с щурм в Народното събрание, още повече, когато вътре има депутати, които могат да отстояват тезите на самия протест“, заяви депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

На въпрос как от „Демократична България“ ще продължат да работят с ПГ на „Възраждане“ при положение, че те насърчават нахлуване в парламента, той отговори следното:

„Надявам се за тях това да бъде и урок като минимум. Нямаме междудругото Комисия по етика в този парламент и ако имаше такава, тя трябваше да се занимае с тяхното поведение. Тъй като има доста по-важни неща за решаване в страната, се надявам за тях това да бъде урок и оттук-нататък да започнем да си вършим работата като народни представители доста по-конструктивно вместо да правим подобни, не искам да ги наричам циркове, но нелицеприятни организирани протести.“

Попитан дали като участник в управлението „Демократична България“ е готова на отстъпка по отношение на мерките и зеления сертификат, той посочи:

„По отношение на мерките и зеления сертификат решенията и предложенията идват от комитета, който е създаден и трябва да сме много разумни и много внимателни, тъй като вчера имаше рекорд с най-много заболели и трябва да сме изключително внимателни към това какви ходове предприемаме, за да не се влошат много нещата в страната“.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.