Станишев: От ГЕРБ ми намекват, че имат гражданска квота за Европарламента

Политика

 31 Четения

ОТ ГЕРБ намеквали на Сергей Станишев, че имат гражданска квота за Европарламента. Така отговори лидерът на ПЕС на въпрос на Георги Любенов от БНТ възможно ли е да се окаже независим депутат в Европарламента, ако председателката на БСП Корнелия Нинова не го включи в евролистите на БСП.

Ако някой мисли, че ще скара Елена и мен, няма да го постигне, каза Станишев в отговор на въпрос за спекулациите, че Йончева ще оглави соцлистата за Европарламента. Той отказа да коментира дали някой в БСП се опитва да го скара с депутатката, която е негова бивша приятелка.

За да ни има като нация, трябва много политики да се разработят, каза още лидерът на ПЕС в интервюто си. Ако искаме лошите сценарии да не се случат, трябва сега да вложим ресурси. Eвропа преживява една трансформация, Брекзит е едно предизвикателство. Според мен това, което се случва с Брекзит, е най-добрата предпазна мярка срещу подобни идеи. 

Нашият интерес като страна, средна по размери и население, е да бъдем в ЕС и да се научим най-сетне да отстояваме нашия интерес в хармония с интересите на другите. Да ни уважават.

И в България подкрепата към ЕС спада, защото политиците прехвърлят проблемите си към него, но ЕС сме всички ние – държавите членки, заяви Станишев. Вече близо 70 години Европа живее в мир и относително благоденствие, макар че наистина има поводи за недоволство. „Не трябва да се изхвърля бебето с водата“, допълни Станишев.

Амбицията на социалистите е да бъдем основата на алианс със зелените, по-крайни либерали. Ако искаме идеите ни да бъдат възприети, трябва да признаем и грешките си. ЕС стана повече агент на пазара.

В момента има 2 заплахи за Европа. Никаква ограда няма да ни предпази от бежанска вълна. Ако Ердоган отвори границите, никой няма да може да спре мигрантите.

Лидерът на ПЕС каза, че е доволен от поздравлението на Бойко Борисов за преизбирането му на поста.

Пропусната възможност нарече Станишев факта, че Корнелия Нинова не отиде на конгреса, който го избра за трети път за лидер на ПЕС. На въпроса как се чуства по този повод, той отговори, че най-точната индикация е БСП как се чувства. Получих стотици поздравления от хора от БСП, хората го чувстват като свой успех и аз се радвам, че съм допринесъл за това, каза Станишев.

Не е въпрос само на председателя на НС реденето на листите, отговори Станишев на въпрос възможно ли е Корнелия Нинова да не го включи в листите за евродепутати. В подреждането на евролистите трябва да има политическа логика. За мен е важно да работя в следващия ЕП, за да мога да работя. Представете си лидерът на БСП да не бъде в Народното събрание, ще се получи разминаване между група и партия. Ще има много важни преговори в следващия ЕП и координацията е много важна.

Може ли все пак да се окаже независим евродепутат, хипотетично, попита го водещият. А, те от ГЕРБ ми отправят вече такива намеци, казват че имат гражданска квота, засмя се Станишев.

Спекулациите сочат за водач на листата Елена Йончева, продължи Любенов. Оставете спекулациите. Ако някой мисли, че ще скара Елена и мен, няма да го постигне, отговори Станишев. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.