С концерт фолклорния ансамбъл „Гергана“ отбеляза „20 години с творчеството на Свилен Христов“

Варна

 72 Четения

Икономическият университет и фолклорен ансамбъл „Гергана“ отбелязаха с празничен концерт-спектакъл 20 години от създаването на ансамбъла и творческата дейност на ръководителя Свилен Христов.

ФА „Гергана” при Икономически университет – Варна е носител на множество награди конкурси и фестивали както в страната, така и зад граница. Ансамбълът е представял България в повече от 15 държави. За 20 години от създаването си ФА „Гергана” е изградил свой собствен почерк и днес е единственият фолклорен ансамбъл в град Варна, който поддържа трите си звена – хор, оркестър и танцов състав. Днес в ансамбъла участват над 60 артисти, музиканти, певици и танцьори.

Свилен Христов е главен художествен ръководител на ансамбъл „Гергана“ – Варна. В репертоара на ансамбъла има композиции и постановки от всички етнографски области. Стремежът на танцьорите е да се акцентира върху фолклора от Варненския край. Диригент на оркестъра е Георги Мановски, диригент на хора е доц. Йорданка Неделчева. Хореографи са Гергана Христова и Данаил Маринов.

Тази година ансамбълът отбелязва 20-тата си годишнина. Концертът от снощи е едно от двете големи мероприятия, с които ще бъде отбелязана годишнината. Следващият голям концерт е предвиден да се състои на 19 декември – датата, на която преди 20 години е първата изява на сцена на танцьорите от „ФА „Гергана“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.