С над 30 места за стари гуми Столичната община бори мръсния въздух

Общество

Столичната община осигурява над 30 места за събиране на излезли от употреба гуми като мярка срещу мръсния въздух в столицата, съобщава БНТ.

Старите гуми ще бъдат рециклирани.

През 2018 г. от подобни площадки са били събрани над 12 500 гуми, а през тази година са събрани повече от 10 500. Гумите могат да се оставят на местата денонощно, а Районният инспекторат трябва да се ангажира с извозването им.

Татяна Асенова от Столичния инспекторат посочи, че в сезона на смяна на гумите – обикновено през пролетта и есента, гражданите могат да ги оставят в пунктовете за смяна на гуми, в автосервизи, както и в три лицензирани площадки. Въпросните адреси могат да бъдат намерени на страницата на Столичния инспекторат и на страницата на Столичната община.

От Столичния подчертават, че такива места са били открити още през 2017 г. До момента от там не е било установено товарене на гуми в бусове и каруци за горене. Те уточняват, че пунктовете не са място, където автосервизите да изхвърлят събраните гуми и напомнят, че санкцията за нарушение за юридически лица е до 5 000 лева. До момента няма сигнали за подобни нарушения.

Гумите ежедневно се извозват до депо „Враждебна“, откъдето лицензирана фирма ги транспортира за рециклиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *