С неочакван успех завърши конференцията на ООН за климата

Свят

 17 Четения

С неочакван успех завърши конференцията на ООН за климата. След седмици спорове, близо 200 държави постигнаха компромис и се подписаха под набор от правила за прилагането на Парижката конвенция за климата. Новото споразумение би трябвало да превърне договореното във френската столица през 2015-та от декларации за намерения в конкретни мерки. Поставя се и срок за началото на изпълнението им – 2020-та година. Основната цел на двата големи договора е съкращаването на емисиите парникови газове в атмосферата. Това би трябвало да доведе до ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

„Сега имаме ясни правила и прозрачно финансиране на мерките. Положихме много усилия да убедим всички да подпишат. Няма как да не сме доволни от резултата“, каза министърът на околната среда на Австрия Елизабет Кьостингер.

„Много е трудно да постигнеш компромис между близо 200 държави. Особено по такъв сложен текст, пълен с регулации и мерки. Постигнатото тук е страхотно и прави Парижкото споразумение реално действащо“, заяви министърът на екологията на Испания Тереса Рибера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.