С подкрепата на Община Варна голяма част от общинските лечебни заведения успяха да се справят с предизвикателствата на COVID кризата

Варна

 2 Четения

С подкрепата на Община Варна голяма част от общинските лечебни заведения успяха да се справят с предизвикателствата на COVID кризата и да покажат положителни финансови резултати. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, на което бяха разгледани и приети отчетите на общинските лечебни заведения в морската столица за миналата година.

Повечето болници и ДКЦ-тата, собственост на община Варна, са приключили годината с печалба. Сред най-успешните във финансово отношение лечебни заведения е Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна със 186 хил. лева печалба, следвана от ДКЦ „Чайка“ – със 109 хил. лева. Традиционно добри резултати показват ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. д-р Димитър Стаматов“, която миналите години отчиташе отрицателни показатели, този път има текуща печалба в размер на 48 хил. лева.

На минус са ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. Аспарухово, ДКЦ „Св. Клементина“ и Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна.

Почти всички лечебни заведения отчитат увеличение на приходите от различни източници, но и ръст на разходите – основно за заплати, осигуровки и материали. През 2020 г. има повишение на основните месечни възнаграждения на персонала. Значително са увеличени и разходите за дезинфектанти, предпазни средства и консумативи.

През изминалата година болниците и ДКЦ-та бяха подпомогнати от Община Варна.  От местната хазна бяха отпуснати 64 000 лв. на петте диагностично-консултативни центъра с COVID кабинети и 48 000 лева за екипите, работещи на първа линия в тези лечебни заведения.

Въпреки несигурността, породена от  COVID-пандемията, здравните заведения продължиха с инвестициите в апаратура и подобряване на материалната база. От  ДКЦ V обявиха, че първи във Варна са въвели телемедицинско мониториране на пациенти с COVID-19. Системата проследява от разстояние няколко жизнени показатели, като пулс, сатурация, температура на пациента и при влошаване може бързо да се реагира.

Членовете на комисията приеха отчетите на общинските здравни заведения и освободиха от отговорност техните управители, с изключение на доц. Христо Ганчев, който ръководи болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *