С 500 лв. по-малко за модерно лечение на инсулт дава касата

Общество

 31 Четения

За намаление в цената на пътеката, по която се плаща съвременно лечение при инсулт, сигнализираха невролози. Става въпрос за прилагане на тромболиза – терапия, при която се инжектира медикамент, който унищожава кръвния съсирек, предизвикващ исхемичен мозъчен инсулт.

До 2018 г. за тази дейност болниците получаваха 3000 лв. на пациент, сега сумата става до 2300.

“Клиничната пътека не само не е намалена, но е и чувствително увеличена”, казаха обаче от НЗОК. В анекса към рамковия договор от 2018 г. стойността на пътеката е 3300 лв. – с 300 лв. повече.

“Разминаването идва от това, че тази година лечението на инсултите с тромболиза е разделено на две пътеки – № 51.1 и 51.2, и едва в допълнителните разпоредби на анекса е разяснено, че за тромболиза болницата ще получава 2300 лв., а ако на същия пациент в тази болница се извърши и механична тромбектомия (миниинвазивна терапия, която се прилага, ако съсирекът е твърде голям и не може да се извърши тромболиза – б.а.), т.е. се изпълнят 51.1 и 51.2, то касата ще заплати 3300 лв.”, обясни за “24 часа” доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ “Света Анна” – София. Масовото лечение обаче е чрез тромболиза, защото и на Запад тромбектомии се правят на 1-2% от болните, а в България – при 1 на 100 пациенти с инсулт, допълва доц. Калпачки.

С 200 лв. по-ниска цена е договорила касата тази година за лекарството, с което се прави тромболизата. То струва 753,64 лв. и е включено в пътеката заедно с разходите по всички съпътстващи дейности и лечение. Именно с по-ниската му цена касата обяснява намалението на пътеката.

Въпреки това обаче общото намаление е със 700 лв. Това означва, че вероятно болниците ще бъдат ощетени с около 500 лв. Освен това готвените промени не са били предварително обсъдени с Дружеството на невролозите, а са договорени между лекарския съюз и НЗОК при преговорите по анекса.

Възможно е промяната да затрудни по-малките болници и в някои случаи те да прилагат старото лечение с аспирин, посочват лекари. От касата са категорични, че пациентите няма да бъдат засегнати. До момента нямаме сигнали за проблеми с пътеката, каза шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Той напомни, че по други пътеки в неврологията има увеличение.

„По време на преговорния процес по анекса към НРД 2018, лекарският съюз настояваше да няма намаляваме на цената на пътека 56 (Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви, на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми) и да бъде оптимизиран нейният алгоритъм. След сигнали от специалисти по неврология от цялата страна, и след официалното становище на Българското дружество по неврология по повод намаляването на цената и промяната на начина на отчитане на клиничната пътека, БЛС предприе действия и изпрати писмо до председателя на Надзорния съвет на здравната каса като към него приложи всички подадени сигнали и поиска – възстановяване на старата цена на пътеката и оптимизиране на нейният алгоритъм“, коментира още Маджаров.

Над 20 са болниците у нас, които правят тромболизи. Само в 2 центъра се извършват тромбектомии – “Св. Марина” във Варна и “Св. Анна” в София. Между 1800 и 2000 пациенти с инсулт минават през “Св. Анна” годишно. За 2018 г. от общо 790 болни, лекувани чрез тромболиза, 234-ма са били там. На още 29 пък е била извършена тромбектомия, посочи доц. Калпачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.