Такситата в София ще искат твърдо минимум 98 ст./ км

Бизнес

 19 Четения

Близо 20% е увеличението, браншови организации го внасят в общината

10 браншови организации на такситата събраха подписи под декларация до Столичния общински съвет за минимален праг на тарифата от 0,98 лв. на километър дневно возене и 1,16 лв. за през нощта.

В момента големите таксиметрови фирми возят дневно на 0,79 ст. от 6 часа сутринта до 22 часа вечерта. През нощта сумата е 0,90 стотинки на киметър. На практика исканото увеличение е приблизително 20% .

Браншовите органицаии настояват и за корекция на максималния праг до 1,90 лв. дневна и 2,40 лв. нощна тарифа. Това съобщи за “24 часа” Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи.

“За първи път браншът е напълно единодушен”, каза Кирил Ризов, председател на “Съюз такси”. В началото на седмицата декларацията им ще бъде внесена в Столичната община. За подготвянето на такова искане стана ясно преди няколко дни, когато водачи на таксита се събраха на протестен митинг в центъра на столицата.

Според Закона за автомобилните превози всяка община трябва да определи минимален и максимален праг на тарифата. За София

максимумът

сега е 1,30 лв.

дневна и

1,60 лв. нощна,

но минимален не е гласуван. В Пловдив и Варна минимален праг е гласуван отдавна и дори е променян нагоре и надолу няколко пъти.

“Ние не сме се ангажирали с размер на минимални и максимални прагове”, каза Людмил Лазаров, управител на “О кей Супертранс”. “Никой не ни е търсил и питал, това е инициатива на синдикални организации”, каза той.

В страната таксиметровите фирми са 7070 се вижда в регистъра на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация;. Те возят с около 23 хил. автомобила.

В София жълтите коли са около 6300. Най-големите фирми, с около 1000 автомобила, са “О кей Супертранс”, “Радио СВ такси”, “Йелоу Такси”, “Такси С Експрес”.

“О кей Супертранс” вози на 0,79 лв. дневна цена на километър, 0,90 лв. нощна, първоначалната такса е 0,70 лв., тарифата за престой е 0,22 лв. а повикването струва 0,70 лв. Същите са тарифите и на друга голяма фирма – “Йелоу Такси”.

“Радио СВ такси” и “Такси С Експрес” са с дневна тарифа 0,77 лв. на километър, нощното возене след 22 ч е 0,88 лв. на км. Първоначалната такса и тази за престой за всички фирми са едни и същи – 0,70 и 0,22 лв. Три от четирите големи фирми са с цена за повикване от 0,70 лв., само четвъртата – “Йелоу Такси”, е с една стотинка надолу – 0,69 лв.

Таксиметровите фирми в София возят, общо взето, на цени около 0,79 лв. на километър дневна тарифа и около 0,90 лв. нощна, плюс-минус няколко стотинки. С 10 ст. нагоре е тарифата на зелените таксита, които са около 20-30, близо 200 други жълти коли – тъй наречените дъмпингари, возят под средната тарифа, каза Ризов.

Мотивите на бранша на такситата за минимален праг са, че от 7 години не е вдигана тарифата, а обикновено това се правело на 5 г. На въпроса защо при близо 3-годишна дефлация и исторически ниски цени на природния газ такситата, които обикновено са на метан, не са сваляли цените, Ризов отговори: “Консервативен бранш сме”.

На въпрос на “24 часа” какво пречи да вдигат цените, след като максималният праг е 1,30 лв. през деня, Спас Атанасов заяви:

“Пречи ни

конкуренцията”

Въвеждането на минимален и максимален праг бе записано в Закона за автомобилните превози през 2014 г.

Ако общинският съвет в София приеме нов минимален и максимален праг на тарифите на такситата, това ще стане през януари и те ще влязат в сила от март – април догодина.

Българите с едни от най-големите разходи за транспорт

Българите са с едни от най-големите разходи за транспорт в ЕС. 13,9% от харчовете на домакинствата ни отиват за тази услуга, което ни нарежда на пето място, показват данни на Евростат за 2017 г. На челните позиции в това отношение са Словения и Литва с 16,3 и 16%, следват Германия и Люксембург.

На последните места пък са Словакия (7,9%) и Чехия (10,1%). Статистиката обаче отчита, че България е сред страните с най-голямо намаление на разходите за транспорт от 2007 г. насам, когато те са били 17 на сто.

Общо жителите на ЕС са дали 1,1 трилиона евро за тази услуга през миналата година, като това е вторият най-голям харч на домакинствата след този за сметки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.