Твърд Brexit ще бъде фатален за германските автомобилостроители

Свят

 26 Четения

Германските автомобилни производители предупредиха за фатални последици, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, предвиждайки загуба на работни места във Великобритания и Европа и призовавайки депутатите да удвоят усилията си, за да гарантират, че безмитната търговия може да продължи.

Сделката на британския премиер Тереза ??Мей да напусне ЕС претърпя огромно поражение в парламента във вторник, оставяйки бъдещето на страната в неопределеност и производителите се подготвят за „най-лошия сценарий“ за тях- този без сделка.

Великобритания ще пострада най-много, ако загуби свободната търговия с европейските пазари, тъй като 80% от превозните средства, сглобени в страната, се изнасят, най-вече в Европейския съюз. Но за Германия залозите също са високи.

През 2016 г. Великобритания е най-големият износен пазар за германските производители, които продават там 800 000 нови коли, или 20% от общия им износ в световен мащаб. По-малко автомобили се изнасят в Китай и САЩ, защото немските производители на автомобили имат фабрики там.

„Последиците от напускане без сделка „ще бъдат фатални“, заявява след гласуването на предложението германската асоциация на автомобилната индустрия VDA.

„Без ясно и практично решение за бизнеса, работните места в автомобилната индустрия, особено от британската страна, са на границата на оцеляването.“

BMW, Volkswagen и Daimler, компанията майка на Mercedes-Benz, призоваха британските политици да въведат яснота относно Брекзит и да гарантират, че безмитната търговия може да продължи.

„Несигурността не е добра за бизнеса … затова трябва да продължим да се подготвяме за най-лошия сценарий – Брекзит без сделка,“ казват от BMW Group.

„Ние настоятелно призоваваме всички заинтересовани страни да направят всичко възможно, за да гарантират така необходимата сигурност за нашия бизнес и да можем да поддържаме безпроблемна търговия, на която се основава нашата международна производствена мрежа,“ каза BMW.

BMW, която изгражда 60 процента от своите превозни средства Mini в завод в Оксфорд, Южна Англия, разчита основно на компоненти, внесени от германските заводи на BMW. Тя подобри своята логистика, за да включи възможност за въздушен превоз.

Митата представляват проблем за автомобилопроизводителите с нисък марж като Toyota, която има завод в Дерби, и Nissan с операции в Съндърланд, но също и за Volkswagen, която няма британски завод и разчита на вноса, за да обслужва клиентите във Великобритания.

„Взехме под внимание резултатите от гласуването в британския парламент със съжаление,“ казат Volkswagen.

„Това е допълнителна фаза на несигурност и пречи на нашата способност да планираме напред. Ние и цялата индустрия се нуждаем от яснота относно естеството на отношенията между Великобритания и Европейския съюз. Всяко по-нататъшно забавяне в процеса на вземане на решения за Брекзит поставя инвестициите и работните места в риск“, допълват те.

Daimler заявява, че целта е да се гарантира, че стоките могат да продължат да влизат и излизат от Великобритания без забавяния след Брекзит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.