Тереза Мей: Великобритания твърдо ще напусне ЕС на 29 март

Свят

 21 Четения

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март, заяви премиерът Тереза Мей в отговор на призив на депутат да не допуска отлагане на Брекзит, предаде Ройтерс. 

В. „Дейли телеграф“ цитира днес три неназовани източника от Брюксел, според които представители на британските власти „правят сондажи“ и „опипват почвата“ за евентуално отсрочване на влизането в сила на член 50 от Лисабонския договор, който описва условията за напускането на ЕС. 

Пред членовете на Камарата на общините Мей каза, че очаква от Европейската комисия „допълнителни уточнения“ за оспорвания ангажимент да се запази отворена междуирландската граница след Брекзит, съобщи ДПА. 
Британският премиер каза, че след като преди месец отложи гласуването на сделката в Парламента е контактувала с лидери на ЕС. По думите й тези дискусии са показали, че е възможно да се внесе повече яснота по темата за границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Тя добави, че обсъждането на въпроса ще продължи през следващите няколко дни. 

Тереза Мей подчерта, че иска гаранции от ЕС, че договореното за границата, което предвижда различни търговски условия за Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, няма да бъде в сила за постоянно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.