Три нови спортни комплекса ще бъдат изградени във Варна

Варна

 46 Четения

Догодина, когато Варна ще е европейски град на спорта, ще бъдат изградени три нови комплекса – в кв. „Вл. Варненчик”, на ул. „Студентска” до ОУ”Ж. Карамфилова” и в кв. „Виница”. Наред с това предстои повсеместно обновяване на спортни площадки и площадки за игра в детски градини и ясли.

Това е част от капиталовата програма на общината, които ще се финансират с 80 млн. от европроекти, собствени средства и кредити. Днес Общинският съвет одобри дългосрочен общински дълг на обща стойност 46,7 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в развитие на градската среда и в обновяване на спортната, културната и социалната инфраструктура.

Предстои да започне изпълнението на проекта за изграждане на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“. Близо 8 млн. лева без ДДС ще бъдат безвъзмездна помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., а с 5,7 млн лв. от заема ще се финансира собственото участие на Община Варна. Нов облик предстои също да придобият зоопаркът – 1,2 млн. лв., филиалът на театъра, както и читалище „П. Р. Славейков“. От парите на кредита 17 млн. лв. ще са предназначени за обновяване и рехабилитация на уличната мрежа, там общинското участие е 3 млн. лв.

Община Варна е в много стабилно финансово състояние и според оценките на кредитни институции е способна да поема краткосрочни и дългосрочни дългове, каза пред съветниците Стефка Господинова, директор на Дирекция „Бюджет и финанси“ в Община Варна. Прилагаме гъвкава кредитна политика, благодарение на която от очакваните 9,04 процента разходи за обслужване на кредити сме ги снижили до 8,36 процента. А по закон допустимата граница е 15 процента от собствените приходи, подчерта Господинова.

Работата на финансовата дирекция получи адмирации и от председателя на комисията по бюджет и финанси Светослав Иванов. Той подчерта отговорния и иновативен подход при управление на дълговите инструменти, благодарение на което лихвите по тях са договорени под 1 процент.

Гинка Христова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.