Тръмп и Ердоган обсъдиха сътрудничеството в Сирия

Свят

 22 Четения

Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган обсъдиха в телефонен разговор днес сътрудничеството в Сирия след започналото изтегляне на американските войски.

Това се казва в изявление на Белия дом, цитирано от „Ройтерс“.

Въпреки по-ранното си остро изявление за Турция, Тръмп е заявил желание двустранното сътрудничество да продължи. 

Двамата са обсъдили създаването на зона за сигурност в Северна Сирия. 

Американският генерал и шеф на Съвета на обединените началник-щабове Джоузеф Дънфорд ще се срещне с турския си колега, за да обсъдят бъдещите съвместни действия в Сирия, е заявил говорителят на Белия дом Сара Сандърс. 

От своя страна Ердоган е изразил подкрепа за изтеглянето на американските войски от Сирия. 

Двамата са обсъдили и други въпроси, сред които икономическото сътрудничество между САЩ и Турция. 

Ще опустошим Турция икономически, ако нападне кюрдите, заплаши по-рано Тръмп в Туитър.

„Започвайки дългоочакваното изтегляне от Сирия, нанасяме тежък и многопосочен удар върху малкото останало от халифата на ИДИЛ. Ще атакуваме отново от съществуващата наблизо база, ако се реформира. Ще опустошим Турция икономически, ако нападнат кюрдите. Създайте зона за сигурност от 20 мили …“ – написа Тръмп.

Припомняме, първоначално Тръмп обяви, че ИДИЛ е унищожена и САЩ напълно ще се изтеглят от Сирия, и че изтеглянето започва веднага. Впоследствие той заяви, че никога не е обещавал бързо изтегляне на американските войски от арабската страна и промени позицията си за ИДИЛ, като призна, че организацията не е „напълно унищожена“.

„Напускаме Сирия, но ще го направим по такъв начин, че да не излизаме напълно, докато ИДИЛ не е разгромена“, коригира се Доналд Тръмп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.