Тръмп не може да спре залеза на въглищните централи

Свят

 22 Четения

Повече въглищни централи бяха затворени в САЩ в първите две години на управлението на президента Доналд Тръмп, отколкото в целия период на първия мандат на Барак Обама, въпреки усилията на републиканците да подкрепят индустрията, за да спазят предизборно обещание.

Общо повече от 23 400 мегавата (MW) въглищна генерация бяха затворени през 2017-2018 г. спрямо 14 900 MW през 2009-2012 г., според данни на Reuters и американската администрация за енергийна информация (EIA).

Тръмп се обърна срещу договорените на световно ниво правила за борба с изменението на климата и околната среда, приети по време на администрацията на Обама, за да изпълни обещанията си към избирателите в щати като Западна Вирджиния и Уайоминг.

Но втората годината с най-много спрени въглищни централи е втората година на Тръмп, 2018 г., с около 14 500 мегавата, след пик от около 17 700 мегавата през 2015 г. при управлението на Обама.

Един мегават може да захранва около 1000 американски домове.

Броят на въглищните централи в САЩ продължава да намалява всяка година, след като капацитетът им достигна връх с малко над 317 400 MW през 2011 г. и се очаква да продължи да спада, тъй като потребителите изискват енергия от по-чисти и по-евтини източници на енергия.

Евтиният природен газ и нарастващото използване на енергия от възобновяеми източници като слънчевата и вятърната енергия са запазиха цените на електроенергията сравнително ниски в продължение на години, което направи инвестирането на производителите в по-старите въглища и ядрени централи неефективно.

Централите съобщиха, че планират да закрият около 8 422 MW електроенергия от въглища и 1500 MW от ядрена енергия през 2019 г., като през това време добавят 10 900 MW от вятър, 8 200 MW от слънчева енергия и 7500 MW от газ, според данни на Reuters и EIA.

Прогнозите идват от оценки, събрани от Thomson Reuters и данни от администрацията на САЩ за енергийна информация.

От встъпването си в длъжност през януари 2017 г. администрацията на Тръмп обяви намерението си да напусне Парижкото споразумение от 2015 г. относно изменението на климата и отпуска правилата на Обама за емисиите от електроцентралите, тъй като се стреми да увеличи вътрешното производство на нефт, газ и въглища.

Американските емисии на въглероден диоксид, основният парников газ, се увеличиха през 2018 г., след като паднаха през предходните три години, тъй като студеното време стимулира търсенето на газ за отопление и процъфтяващата икономика насърчи самолети и камиони да пълнят горивото, според проучване на Rhodium Group – независима изследователска група.

След падане до 5 144 млн. тона през 2017 г., най-ниското ниво от 1992 г., прогнозираните в въглеродни емисии за САЩ, свързани с електроенергия, най-вероятно са нараснали до 5,299 млн. тона през 2018 г.

„Ще има ограничение за това, което все по-евтината енергия от възобновяеми източници и евтиният природен газ могат да доставят по отношение на намаляването на емисиите“, казва Джон Ларсен, директор на Rhodium Group, който ръководи изследванията за енергийния сектор на фирмата, като отбелязва нарастващото използване на газ със затварянето на въглищни централи.

Администрацията на Тръмп също така се опита да забави затварянето на въглищни и атомни електроцентрали чрез директива през 2017 г. от министъра на енергетиката Рик Пери да субсидира старите единици, тъй като те правят електрическата мрежа по-устойчива.

Този план беше опроверган от защитниците на газ, възобновяема енергия и потребители и единодушно беше отхвърлен от Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ, на чело с бившия председател Кевин Макинтайър. Планът може да се появи отново, сега когато Тръмп има шанс да замени Макинтайър, който почина на 2 януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.