Турски експерти: Изтеглянето на САЩ от Сирия може да продължи с години 08.01.2019 10.42

Анализи

 40 Четения

„САЩ, които чрез играта си на изтегляне (от Сирия) спряха планираната от Турция операция, сега полагат усилия да осигурят правен статут на съюзническата им терористична организация ПКК/СЗН“, пише тази сутрин в. „Йеничаг“. Вестникът има предвид действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, с която Вашингтон си сътрудничи на терен в Сирия в борбата срещу „Ислямска държава“ (ДАЕШ). Според Анкара обаче ПКК в Турция и СЗН в Сирия представляват разклонения на една и съща групировка.

„Йеничаг“ отбелязва, Анкара е реагирала твърдо на изявленията на съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите. Турският министър на отбраната Хулуси Акар ясно заяви, че борбата на Турция не е с „братята кюрди, а с терористите от ПКК и ДАЕШ“, информира БТА.

Днес американската делегация, в която освен Болтън влизат още председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд и специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, сяда на масата за преговори в Анкара, където пристигна вчера от Израел. Турция ще настоява при разговорите да бъдат направени конкретни стъпки съгласно договореностите за Манбидж, да бъдат иззети оръжията, предоставени на СЗН, и да се гарантира, че базите, които ще бъдат освободени от САЩ в Сирия, няма да бъдат заети от терористи, пише още „Йеничаг“.

Друго турско издание, в. „Йени месаж“, цитира експерти, според които въпреки изявленията за предстоящо изтегляне от Сирия, американските войски може да останат с години в арабската страна под предлог „защита на кюрдите“.

„Ясно стана, че САЩ, които се установиха трайно в Афганистан и Ирак, ще останат задълго и в Сирия. Президентът Тръмп, който на 19 декември обяви, че ще изтегли войските си от Сирия, накрая извъртя думите си, като заяви: „Никога не съм казвал, че ще се изтеглим много бързо“. Според анализатори САЩ може да останат с години в Сирия“, пише вестникът.

„Президентът на САЩ се изтегля, не се изтегля“, отбелязва и в. „Ортадогу“ по темата. Според изданието от турска страна продължават „да валят реакции“ във връзка с изявлението на съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. Вестникът помества изявлението на министъра на отбраната на Турция, че борбата на Анкара не е с кюрди, араби или тюркмени, а с „терористите от ПКК/СЗН и ДАЕШ, които са заплаха за всички етнически и религиозни групи“. Хулуси Акар е подчертал също така, че „ПКК/СЗН никога не могат да бъдат представител на кюрдите“.

В. „Айдънлък“ отбелязва, че САЩ са обхванати от тревога как да спасят ПКК/СЗН, но поисканите от тях „гаранции за сигурността на кюрдите“ са били посрещнати в Турция от единния отпор на политическите партии. Всички те смятат, че е нужно сътрудничество със страните от региона и прогонване на ПКК/СЗН от района на изток от р. Ефрат в Сирия, който се намира край турската граница. Изданието помества и думите на Ибрахим Калън, говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган, който заявява, че „една от целите на борбата на Турция с ПКК е да бъдат спасени кюрдите от жестокостите на терористичната организация“. /24chasa.bg

Днес+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.