Турция ще поиска САЩ да й предадат военните си бази в Сирия

Свят

 23 Четения

Турция ще поиска от американските представители по време на преговорите в Турция САЩ да й предадат военните си бази в Сирия или да ги унищожат, пише в. „Хюриет“, цитиран от БТА. 

Агенция Ройтерс отбелязва, че това искане може да усложни допълнително преговорите за изтеглянето на американските войски от Сирия.

Съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън разговаря днес с Ибрахим Калън, говорител на президента на Турция и заместник-председател на Съвета по сигурност и външна политика. Това става няколко дни, след като Болтън постави като условие за изтеглянето на САЩ от Сирия постигането на споразумение с Турция за защита на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) – съюзник на Вашингтон в борбата срещу „Ислямска държава“, но смятани от Анкара за терористична групировка.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли американските войски от Сирия, като обяви успешния финал на мисията им да разгромят „Ислямска държава“. Това решение шокира много съюзници на Съединените щати и доведе до оставката на американския министър на отбраната Джеймс Матис.

„Дайте ги или ги унищожете“, гласи заглавието днес на в. „Хюриет“, който визира 22 военни бази на САЩ в Сирия. Вестникът цитира неназовани източници, които са заявили, че Турция няма да приеме Вашингтон да предаде базите на СЗН.

Високопоставен турски представител заяви пред Ройтерс миналата седмица, че Вашингтон трябва да разреши на Турция да ползва базите му в Сирия.

Предвид напрежението около стратегията на Тръмп за Сирия е неизвестно дали Болтън ще се срещне в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва агенцията.

Днес+

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.