Уасаби – лютото лекарство

Любопитно

 43 Четения

Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания доказват, че лютите чушки убиват раковите клетки, предпазват от синусови инфекции, успокояват стомаха и намаляват телесната мазнина. Това се дължи на веществото капсаицин, съдържащо се в тях, което е единственото по рода си, защото има способността да предизвиква раковите клетки на простатата да се самоунищожават. Тази съставка намалява и нервните туморни влакна в мозъка, помага и при ставни болки.

Ако сте опитвали суши, вероятно сте забелязали, че с него обикновено се сервира и една зелена паста. Отровно зелена и много лютива. Тя се приготвя от японски хрян. За разлика от чилито, обаче, или лютите чушки, лютивината на този корен стимулира рецепторите на носа, не на езика, а ефектът е много по-краткотраен – тази „подправка” губи аромата си в рамките на 15 минути!
Японският хрян е нещо, което или обичаш, или не можеш да понасяш. Но то има уникални свойства! Оказва се, че уасаби има противоалергично, противоастматично, антимикробно и детоксифициращо действие,съдържа витамин C. Помага при: артритни заболявания, алергии, астма, възпаление на синусите, обща настинка, предотвратява образуването на кариес, диабетни състояния, не позволява образуването на тромби в кръвта, блокира метастазите, дори разрушава раковите клетки, без да вреди на нормалните такива.

Извън Япония уасабито се приготвя от корен уасаби-дайкон (вид ряпа). Най-често е под формата на паста или прах и таблетки, които се разтварят във вода. Тъй като уасаби-дайкон има светъл цвят, зеленият се налага да се постигне чрез оцветители, освен това се добавят и овкусители. Така че засега може да заложите на нашенските си люти лекарства под формата на чушлета например, а пък ако имате път към Страната на изгряващото слънце, не пропускайте да се подлютите и полекувате и с истинското уасаби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.