Управителят на „Градски транспорт” инж. Злати Златев: Търсим начин да си увеличим приходите

Варна

 39 Четения

Инж. Златев сподели пред журналисти, че дружеството продължава да се бори с финансовите си затруднения. Заплатите на водачите са около 1200 – 1300 лева чисто, но все още имат недостиг на кадри. Според него, общината трябва да помисли за по- висока компенсация за пенсионерските карти, тъй като частта, която се изплаща на дружеството от общината е твърде малка. „Намалихме всички разходи до минимум, разхода на горивото сме намалили, имаме едни устройства, които измерват подаваното гориво от горивната помпа”, заяви той, но все още търсят начин да увеличат приходите. Той не коментира вдигането на цената на билетчето.

Относно новите машинки в автобусите, той заяви, че много често не работят, и, че много хора се възползват от този факт. „ Казват – ами аз пуснах 1 лв., ама машинката не ми даде билет – е едно от най- често срещаните оправдания на недобросъвестни пътници”. По повод амортизацията и честите ремонти на машинките, той коментира, че от „Тасруд” ще дадат по-компетентен отговор.

„Сега наистина ни улесниха новите артерии, които се пуснаха, сега проблеми с градската зона почти нямаме. Няма и закъснения, дори в пиковите часове. Съвсем по друг начин се движат автобусите, няма вече задръствания, въпреки че по кръговите кръстовища се получават задръствания”, така инж. Златев коментира новите ремонти и пускането на новоизградения бул. „Левски”. „Кръговите трябва да бъдат разширени, няколко пъти говорих с проектантите, да се разширят, но какво ще стане не знам”, уточни той, относно проблемното минаване на автобусите по кръговите кръстовища в града.

Управителят заяви още, че търсят спешно водачи и имат сериозен недостиг. Случва се дори да има и пропуснати курсове, когато някои от водачите се разболеят и няма кой да ги замести. „Имаме около 16 дами, които са водачи и честно казано, са по-добри водачи. Търся начин да агитирам дами, за да успея да ги накарам да дойдат и да работят при нас”, коментира инж. Златев проблемът с квалифицирани водачи.

Стана ясно още, че едва около 50% от автобусите във Варна ще бъдат с климатици в летните жеги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.