Френският парламент одобри предложенията на Макрон за „жълтите жилетки“

Свят

 25 Четения

В Националното събрание (долната камара на парламента) на Франция одобриха в нощта срещу петък законопроект с предложение от Еманюел Макрон за изход от кризата, предизвикана от протеста на „жълтите жилетки“, съобщи AFP, цитирана от ТАСС.

В подкрепа на законопроекта гласуваха 153 депутати, 9 бяха против, 58 се въздържаха. Както отбелязва френската агенция, в петък проектът ще бъде представен за обсъждане в Сената.

На 10 декември Макрон обяви решенията, които прие в отговор на протестите на „жълтите жилетки“. В частност той обеща увеличението на минималната месечна заплата със 100 евро за 2019 г., извеждане на допълнителни необлагаеми бонуси на работещите французи в края на годината, отмяна на данъци за пенсионирите с по-ниска пенсия от 2000 евро, а така също и нов данък на автомобилното гориво.

Протестът на „жълтите жилетки“ бе срещу ръста на цените и увеличение на данъците. Той започна във Франция от 17 ноември. Пет съботи по ред хората излизаха на национални протести, съпровождани с масови безредици на радикали с полиция. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.