Хайко Маас: Русия и Украйна трябва да намалят напрежението в конфликтите

Свят

 44 Четения

Германският външен министър Хайко Маас призова Москва и Киев да положат усилия, за да намалят напрежението в конфликтите в Източна Украйна и Азовско море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Маас заяви след среща в Киев с украинския външен министър Павло Климкин, че Москва трябва трайно да осигури свободата на преминаване през Керченския проток край бреговете на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

„Всички страни трябва да съдействат за намаляване на напрежението в конфликтите“, каза Маас, който се срещна преди това с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Маас заяви, че Лавров е потвърдил обещанието на Русия да продължи доставките на природен газ през Украйна въпреки работата по тръбопровода „Северен поток-2“ под Балтийско море, отбелязва Ройтерс.

Климкин каза на пресконференция след срещата с Маас, че двамата са обсъдили перспективите за наблюдение на корабоплаването в Керченския проток от френски и германски специалисти, посочва ТАСС.

„Ние, разбира се, приветстваме съвместната френско-германска инициатива за контрол и наблюдение на свободата на корабоплаване в Керченския проток, това е много важна инициатива за нас“, заяви Климкин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.