Хакери източват големи суми от банковите сметки на български компании

Крими

 31 Четения

Големи български компании стават жертва на хакери, които крадат големи суми от банковите им сметки заради лоша киберкултура. Това разкри Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му, откраднатите суми са от порядъка на 200-600 хил. евро. А в световен мащаб престъпници са източили от фирмени сметки суми за над 1 трлн. долара. 

Колев разясни, че е достатъчно компютърът на счетоводител да бъде заразен с вирус, за да се промени номерът на банкова сметка, към която се насочват преводите, извършвани от фирмата. Това ставало с помощта на „мулета“.

„Мулето е човекът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да разкъса връзката между организаторите на престъпната дейност и жертвата, което затруднява полицията в проследяването на парите. Едните мулета се набират чрез сайтове за обяви на работа, които след като получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за „услугата“ получават между 3 и 5% от сумата. Другият тип мулета са хора с нисък социален статус и бивши затворници, наемани от местни организирани престъпни групи“, обясни Колев.

В рамките на мащабна операция на ГДБОП били идентифицирани 112 финансови мулета. До момента били предотвратени щети за 500 хил. евро. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.