Храни, свиващи кръвоносните съдове – защо да ги избягвате

Любопитно

 28 Четения

Свиването на кръвоносните съдове невинаги е нещо лошо. Всъщност това е полезен механизъм на организма, който в определени случаи помага срещу загубата на топлина в тялото, повишава кръвното налягане, ако е опасно ниско и изпраща по-големи количества кислород към органи и тъкани, също така предотвратява загуба на кръв или течности.

В други случаи обаче свиването на кръвоносните съдове може да се окаже опасно за здравето и живота. Прекаленото стесняване на съдовете води до опасно високо кръвно налягане, силно главоболие, инсулт или инфаркт, понижен приток на кислород към важни органи и тъкани. При ненавременно контролиране на това състояние могат да настъпят сериозни усложнения, дори смърт.

Някои храни съдържат вещества, които предизвикват свиване на кръвоносни съдове. Ето защо е препоръчително да се избягват или консумацията им да бъде в малки количества.

Кои са те?

Много солени храни

Приемът на сол за денонощие често се оказва твърде висок, защото неусетно приемаме повече соли, отколкото е необходимо. Солените храни са богати на натрий, който кара организма да задържа вода, което увеличава обема на кръвта и течностите в тялото. Това повишава кръвното налягане. Повишаването му води до увреда на кръвоносните съдове. Намаляването на приема на обработени и готови храни, пакетирани продукти и колбаси помага за редукцията на излишната сол в организма.

Женско биле

Тази билка е много популярна в народната медицина. Тя се използва при кашлица, киселини в стомаха, болки в гърлото. Въпреки че има много ползи, женското биле стеснява съдовете и може да предизвика сериозни проблеми при дългосрочна употреба.

Кофеин

Кофеинът има свиващо за кръвоносните съдове действие, затова с него не трябва да се злоупотребява. Препоръчителни са 1-2 чаши на ден. Всичко над тази доза затруднява организма.

Храни, съдържащи трансмазнини

Към тези храни спадат понички, банички, кексове, пуканки, маргарини, бисквити, бонбони, готови кремове, вафли и всички, подобни на тези храни продукти. Избягвайте ги, защото те повишават значително холестерола в организма. Натрупванията от холестеролови плаки по съдовете причиняват стеснения, запушвания и сърдечносъдови инциденти.

Как да разширите съдовете по естествен път?

Правете масаж на цялото тяло по-често. Това стимулира кръвообращението и подобрява притока на кръв. Упражнявайте се редовно. Застоят причинява стеснения на съдовете и нарушена циркулация, които водят до редица здравословни проблеми. Спрете пушенето. То е един от най-големите врагове на кръвоносните съдове. /az-jenata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.