Цените на имотите във Варна ще се запазят, може да има и понижение

Варна Общество

 30 Четения

Около хиляда имотни сделки повече са извършени във Варна през миналата година в сравнение с 2017-а. Данните съобщи в предаването „Посоки“ по телевизия „Черно море“ експертът Валентин Градев – собственик на агенция за недвижими имоти. Неговите очаквания са през тази година цените да се задържат или дори да се понижат.

9094 имотни сделки са извършени във Варна за първите девет месеца на м.г. Данните за последното тримесечие още не са излезли и вероятно повишението ще е дори и по-голямо. София и Варна са единствените градове в страната, които отчитат ръст в броя на сделките. Причината е новото строителство. За първите шест месеца на миналата година са били издадени разрешения за строителство за около 500 000 кв.м.

„Не може обаче да се каже, че има тенденция да се напускат апартаменти за сметка на къща извън града. Къщата е допълнителен разход и като отопление, и като необходимост от втора кола. А и на много места няма подходяща инфраструктура“, разкри Валентин Градев.

Различни фактори ще определят развитието на пазара през тази година. Икономическите са повишението на ипотечните кредити и инфлацията в страната. Има и политически фактори.

„Руснаците си продават имотите и това е тенденция, не само за Варна. Това може да се обясни с икономическите рестрикции на САЩ и ЕС, довели до срив на рублата. Това принуждава руснаците да си решат с евро от нашия пазар да решат възниквали финансови проблеми“, добави още експертът.

Според него за 20 000 – 25 000 евро има ателиета на хубави места по Черноморието.

Очакванията сред брокерите са пренасищането на пазара от нови имоти да задържи цените или дори да ги понижи.

Александър Йорданов/chernomore.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.