Юнкер: Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението с Лондон

Свят

 24 Четения

Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове – заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей, допълни Юнкер, предава БТА.

Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички, каза Юнкер.

Той отбеляза, че големият проблем е т. нар. „предпазна мрежа“ между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер.

Снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. Няма да предоговаряме споразумението, включително за „предпазната мрежа“, но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна, добави Туск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.