Япония планира да забрани договорите с китайските компании Хуавей и Зет Ти И

Бизнес

 23 Четения

Япония планира да забрани правителствени покупки на устройства и оборудване от китайските технологични компании Хуавей (Huawei) Зет Ти И (ZTE Corp), за да повиши защитата си срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници.

Японският в. „Йомиури“, който първи съобщи новината, отбелязва, че се очаква правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник.

По-рано тази година САЩ също решиха да въведат забрана за покупка и използване от американските държавни служби на телекомуникационно оборудване Зет Ти И и Хуавей.

Американските разузнавателни агенции твърдят, че Хуавей е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а компания Хуавей отрича обвиненията, предаде БТА.

Австралия и Нова Зеландия вече блокираха изграждането на телекомуникационна мрежа от пето поколение (G5) от Хуавей. В сряда британската компания Би Ти Груп (BT Group) съобщи, че отстранява оборудването Хуавей от основната част от мобилни си дейности от трето и четвърто поколение (3G и 4G) и няма да използва услугите на компанията във възловите части на мрежата си от следващото поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.