Японският император Акихито с последно новогодишно послание, преди да абдикира

Свят

 25 Четения

Японският император Акихито, който след четири месеца ще абдикира, отправи днес за последен път своите новогодишни пожелания пред десетки хиляди почитатели край императорския дворец в Токио, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Император Акихито, императрица Мичико и други членове на монархическото семейство махаха с ръце от балкона на двореца към приветстващото ги множество.

„Надявам се тази година да бъде добра за възможно най-много хора“, каза в речта си Акихито. „В началото на новата година се моля за мир и щастие на народа в нашата страна и по света“, добави той.

В общо петте аудиенции, състояли се днес, участваха над 140 хиляди благопожелатели. Това е най-големият брой посетители в двореца за новогодишното послание на императора, откакто той наследява трона преди 30 години, отбелязва ДПА.

На 30 април 85-годишният Акихито ще се оттегли от императорския престол – първа абдикация в историята на Япония от около 200 години. На 1 май сегашният престолонаследник Нарухито ще бъде обявен за император.

Нарухито и неговата съпруга, престолонаследничката Масако, също присъстваха на публичната проява в двореца днес.

Акихито е обявен за 125-ия император на Япония на 7 януари 1989 г., когато е 55-годишен. Той наследява покойния си баща император Хирохито, под чието властване Япония воюва през Втората световна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.