Ясни са първите теми в преговорите за кабинет

Политика

 6 Четения

Общо 18 работни групи от ПП, БСП, ИТН и ДБ ще започнат работа тази седмица

„Енергетика“, „Икономика“, „Транспорт“ и „Правосъдие“ са първите сектори, в които ще  търсят общи пресечни точки „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ по време на преговорите за съставяне на правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече изрази съмнение, че с десни политики могат да се постигнат леви цели. Именно това пък е мотото на новосформираната партия „Продължаваме промяната“ и дава повод за размисъл, дали преговорите не са с предизвестен край.  Освен това Нинова заяви, че съставянето на правителство няма да бъде на всяка цена. В същото време заявката на левицата е, че преговорите ще се водят за сформиране на кабинет с 4-годишен мандат.

Големия различия има и във воденото на политики и приоритети между БСП и „Демократична България“. Двете формации неколкократно обявиха, че няма да изменят на програмите си.

Сериозно напрежение има и между „Има такъв народ“ и „ДБ“. От партията на Трифонов многократно обвиниха Христо Иванов в това, че именно той е виновникът да не се сформира правителство с мандата на ИТН в 46-ия парламент. Според тях подалия оставка като лидер на „Да, България!“ Иванов е настоявал да прави подбор и рокади в имената, на хората които ще седнат в министерските кресла.

Допълнителна интрига между евентуалните коалиционни партньори се заплете в края на миналата седмица, след като беше публикуван списъкът на проекто-кабинета с премиер Кирил Петков. Лош сигнал стана и факта, че едно от имената в него дни по-рано беше споменато като бъдещ външен министър от политик от Северна Македония. Достоверността на информацията обаче беше отречена от лидерите на партиите. Според тях личности не са били обсъждани на срещите миналата седмица, а на тях само са си казали „здрасти“.

На фона на тези заявки Изпълнителното бюро на БСП одобри експертите групи, които ще водят преговори. Както беше заявено и по-рано те са 18 на брой. Срещите започват утре, а от „Продължаваме промяната“ обещаха, че те ще водят открито пред всички български граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *