17 българи са в топ 1% на учените в света

Общество

 3 Четения

Имената на 17 българи са в първия един процент на най-добрите учени в света за цялостен научен принос. Сред тях са министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и заместник-министърът акад. Константин Хаджииванов, съобщиха от Министерството на образованието и науката, позовавайки се на авторитетната класация на Станфордския университет.

В нея са включени над 9 млн. учени от цял свят, които са публикували в авторитетни международни списания, отpазени в базата данни SCOPUS.

В топ 1% от България е включен и един чуждестранен професор, който преподава в Тракийския университет в Стара Загора.

В топ 2% на тази класация влизат още 55 български учени. По-голямата част от тях работят в Българската академия на науките (41). Следват Софийският университет с 11 учени, Химикотехнологичният и металургичен университет (5), Медицинският университет в София (4).

От Станфордския университет публикуват и класация на най-добрите учени според влиянието им върху развитието на световната наука през предходната година, освен общата класация за цялостно кариерно развитие. В първия 1% на годишната класация за 2020 г. има 19 български имена. Общо 48 са българските учени в първите 2%.

Класацията на Стандфорския университет обхваща първите 2% от всички 22 научни области и 176 подобласти. Общият индикатор се изчислява въз основа на стандартизирана информация за цитирания, цитирания с изключени автоцитирания, H-индекс, Hm-индекс, коригиран за съавторство, както и за цитати на статии в различни позиции на авторство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *