399 паралелки под карантина, първият срок ще се оформя присъствено засега

Общество

 2,061 Четения

Целта е оценяването да е равнопоставено

Има родители, които отказват

399 са карантинираните паралелки в страната като 108 са в София. Под карантина с вчерашна дата са 1,24 от учениците и 1,65% от учителите. Това съобщиха за “24 часа” от Министерството на образованието и науката.

В някои училища обаче заразените преподаватели стигат до 10% и ще е трудно да се изпълни указанието срокът да приключи присъствено за всички ученици, обяви лидерът на образователния синдикат към “Подкрепа” Юлиян Петров.

Текущите изпитвания за оформяне на срочна оценка, класните и контролните работи да се провеждат присъствено, поиска министърът на образованието акад. Николай Денков в писмо до регионалните управления на образованието.

Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, указва писмото. Така според Денков ще се гарантират обективност и равнопоставеност при оценяването и няма да има съмнения, че изпитваните онлайн ученици преписват.

“Имаме нужда от малко повече информация от страна на министъра на образованието. Той препоръчва оценките да се оформят присъствено, но това не е заповед и няма сила да застави родителите, избрали онлайн обучение за децата, които са малко повече от 10%. Имам сигнали от няколко училища, в които директорите са предложили на родителите учениците да дойдат в клас, за да ги изпитат, но те не са съгласни”, коментира още Юлиян Петров.

Или препоръката да бъде променена в заповед, или присъственото изпитване просто да не е задължително за тези, които се обучават дистанционно и нямат желание да се върнат в клас, ще иска синдикалистът.

“Най-обективно се оценява в края на срока присъствено, като, разбира се, се вземат под внимание оценките от срока. Най-справедливо е за всички ученици оценяването да е по един и същи начин. Предполага се, че ще е трудно заради пандемичната ситуация, но си заслужава да положим усилия”, коментира Диян Стаматов, директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Съгласно действащата заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки в общините с 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 души се учи присъствено без тестване за COVID. В общините с по-висока заболяемост присъственият учебен процес е осигурен чрез изследване на учениците с неинвазивни бързи антигенни тестове. Как ще се действа в края на учебния срок, ще се решава според ситуацията на момента, обясниха още от Министерството на образованието и науката.

Ако заболяемостта позволява, от МОН настояват учениците, които по здравословни причини или по желание на родителите си продължават обучението си от дистанция дори след като техните съученици са се върнали в училище, да се явяват присъствено в часовете за писмено или устно оформяне на срочните оценки.

Това може да стане с еднократно изследване с бърз антигенен тест в училище или представяне на зелен сертификат, припомнят хората на акад. Николай Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *