45 са жертвите на АМ“Струма“, 12 от тях са деца, предстоят ДНК експертизи (ВИДЕО)

Инциденти

 18 Четения

„Не е за гледане там. Такова нещо не съм виждал. Хората са скупчени, на въглен са. Сега трябва да се идентифицират”. Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков на извънреден брифинг.

Най-малко 46 души загинаха, след като автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала „Струма”тази нощ. Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата. Вътрешният министър Бойко Рашков, премиерът Стефан Янев и директорът на НСлС Борислав Сарафов са на място.

„Мантинелата е отнесена от автобуса. Напълно е възможно това запалване да се е получило в резултат на допира с мантинелата. Но това са наши версии”, заяви Рашкoв. По думите му за момента няма водеща версия за инцидента.

„4 автобуса са влезли в страната на път за Истанбул, имаме информация, че в този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са били деца. Оцелели са към момента с добро състояние и без опасност за живота 7 човека. Аритметиката показва, че 45 са загинали, сред тях и 12-те деца. Кои точно са загинали, не можем да кажем към момента, защото както каза колегата Рашков, телата са изгорели до неузнаваемост. Към местопроизшествието пътуват съдебни лекари и биолози, които ще вземат биологичен материал ДНК от всяко едно тяло, за да можем да идентифицираме самоличността на всички загинали. Тогава ще можем да кажем, дали има български граждани. Началната информация е, че няма такива“, заяви началник Следствена служба Борислав Сарафов предава NOVA.

По думите му, версиите, по които се работи са две – човешка грешка на водача на автобуса и втората е възникнала внезапно техническа неизправност, която да е довела до катастрофата. Той поясни още, че към момента оцелелите се разпитват от следователи на Националната следствена служба.

Стана ясно също и, че водачът на автобуса не е сред оцелелите в трагедията.

Сигнал за произшествието е получен в 02:00ч. тази сутрин, коментира още Сарафов. Той допълни, че данните към момента са много оскъдни. Информацията, с която МВР разполага е, че конвой от 4 автобуса на един собственик, туристическо дружество от република Северна Македония.

Разследването се води от българските следствени служби..

Премиерът Янев, апелира към баланс на отразяването на информацията, предвид огромната трагедия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *