5-те неща, които научаваме прекалено късно в живота си

Любопитно

 14 Четения

Всички сме си задавали въпроса как бихме променили някои ситуации в живота си, ако бяхме малко по-мъдри или пък просто имахме малко повече информация. В сайта за въпроси и отговори Quora се появи темата за нещата, които човек осъзнава прекалено късно в живота си. Ето кои са петте най-важни от тях.

Нашите възприятия оформят нашата реалност

Човешкият мозък има способността да изкривява случващото се около нас в зависимост от личните ни особености, слабости, предразсъдъци, комплекси и така нататък. Често да променим живота си означава да променим начина, по който виждаме света около нас. Това, разбира се, не е толкова лесно, нито пък се случва бързо.

Всичко е временно

Преживяваме ужасен момент? Ще отмине. На върха на щастието и успеха си сме? Това също няма да трае вечно.

Човекът често преувеличава първия тип моменти. Често и подценява втория. А нерядко именно трудностите са тези, които изграждат важните качества у нас.

Не живеем в настоящето

„Ако си депресиран, живееш в миналото. Ако изпитваш тревога, живееш в бъдещето. Ако си в мир със себе си, живееш в настоящето.“ Тази мисъл на китайския философ Лао Дзъ важи с пълна сила за съвременния човек. Сегашният момент скоро ще се превърне в минало, а нещата, за които сме се тревожили, ще се превърнат в настоящи задачи.

Обичайте работата си. Правете това, което обичате

Работата заема доста голяма част от живота ни, а когато не сме щастливи с нея, това се отразява и на други аспекти от него. Затова е добре през определен период от време да правим равносметка на нещата, на които посвещаваме голяма част от времето си, и да ги променяме, ако не сме щастливи.

Горното ни води до тук – за да сме щастливи (както и за да си нещастен), се изисква сериозна работа. Затова трябва умно да изберем кое от двете искаме да бъдем.

Да сме щастливи означава да поемем контрол над живота си, да не се чувстваме жертва на обстоятелствата, а да усетим силата на собствената си воля. Това може да отнема време, може да се наложи да минем през няколко падения, но усилията си заслужават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.