80 загинали, 348 арестувани, 60 заложници и трима изчезнали журналисти през 2018

Свят

 29 Четения

Загиналите журналисти през 2018 г. в света са 80, което е с 15 повече от година по-рано. Това е резултат от доклада на международната организация „Репортери без граници“, публикуван на официалния й уебсайт, предава ТАСС.

„През 2018 г. са убити 80 журналисти, 348 представители на медиите са арестувани във връзка с професионалната им дейност и 60 са държани като заложници“, се казва в доклада. Също така се отбелязва, че тази година трима са изчезнали.

Най-озадачаващи са убийствата на саудитския журналист Джамал Кашоги в генералното консулство в Истанбул през октомври тази година и убийството на журналиста от братиславското онлайн издание Aktuality.sk през февруари Ян Куциак.

Според експерти на организацията най-опасни за работещите в медиите са страните Афганистан (15 загинали), Сирия (11) и Мексико (9). Съединените щати също се оказаха в класацията на неблагополучните страни, след като американец откри огън във вестник „Капитал газет“ в Анаполис, Мериленд в края на юни тази година, убивайки 5 журналисти. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.