ECFR: На източния фронт нищо не е спокойно

Свят

 5 Четения

Политическата криза в Беларус продължава да преследва Европейския съюз. В отговор на широко разпространените протести срещу фалшифицираните президентски избори през 2020 г., беларуският лидер Александър Лукашенко проведе брутална репресия срещу гражданското общество, която доведе до масова емиграция и лишаване от свобода на стотици хора по политически обвинения, пише The European Council on Foreign Relations.

През май тази година режимът отвлече самолет, превозващ граждани на ЕС между европейските столици. Сега, вдъхновен от отстъпките, които Турция и Мароко спечелиха, използвайки миграцията като оръжие, той оказва натиск върху ЕС, като създава миграционна криза на границата на Беларус с Литва, Латвия и Полша.

Лукашенко не само цели да принуди ЕС да облекчи санкциите срещу страната му. Той също така иска блокът да започне диалог с неговото правителство, да започне да се пазари и по този начин да демонстрира, че изявленията на европейските лидери за неговата нелегитимност не са нищо повече от празни думи.

Лукашенко започна да използва миграцията като оръжие веднага след като ЕС наложи четвъртия си пакет от санкции на режима му. Увеличават се полетите от Близкия изток до Беларус, докато така наречените туристически компании в страната изготвят специални оферти за разглеждане на забележителностите на западната й граница.

Първа беше засегната Литва, която първоначално прие бежанци и други мигранти в специални лагери на своя територия. Но това ставаше все по-трудно с нарастването на броя: беларуски граничари придружаваха много бежанци и мигранти до най-уязвимите и лошо охранявани участъци от границата.

Литовските власти реагираха, като промениха тактиката. Сега те връщат всички онези, които незаконно пресичат границата в Беларус по подобен начин, чрез „отблъскване“, което е незаконно по силата на ЕС и международното право – и което съответно предизвика критики от организации за правата на човека. Литва е издигнала десетки километри ограда от бодлива тел по границата си и е засилила охраната.

Полша тръгна по същия път. Най-близо до Германия, страната сега е основната цел на Лукашенко. В резултат на това полските власти блокират стотици опити за незаконно пресичане на границата всеки ден. От август повече от 30 000 мигранти са се опитали да преминат. Полското правителство гледа на това не като на хуманитарна криза, а като на беларуска агресия и не се притеснява да задържи мигрантите на всяка цена – решавайки, че ако все пак преминат границата, те трябва да бъдат изтласкани обратно в Беларус.

На 2 септември правителството обяви извънредно положение в граничната зона – което означава, че вече е забранено за всички, които искат да помогнат на блокираните там, включително лекари, служители на НПО и журналисти. През октомври полският парламент прие закон, който позволява отблъскване съгласно вътрешното законодателство. Междувременно правителството е разположило 12 000 граничари, за да наблюдават района.

Полша сега планира да изгради „бариера“ по приблизително половината от своята 418-километрова граница с Беларус (останалата част от границата вече е трудна за преминаване). Полша има пълното право да защитава границата си, но блокирането на медицинска помощ и изтласкването на мигранти обратно в Беларус е нечовешко. Страната трябва да работи заедно с европейските партньори, за да управлява ситуацията.

Всичко това обаче се случи на фона на засилващата се битка на Варшава с институциите на ЕС за върховенството на закона. А Полша беше една от малкото страни от ЕС, които отказаха да приемат бежанци по време на миграционната криза през 2015 г. Оттогава отхвърля квотите за бежанци. Полското правителство заема твърда позиция по отношение на миграцията и не иска да разчита на помощ от ЕС.

Frontex, агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана, е готова да помогне. Но Полша ще трябва да поиска от ЕС такава помощ – което би било най-малкото неудобно. Още по-лошо за полското правителство, това би означавало да работи с Брюксел и да приеме някакво ниво на контрол на ЕС върху границата. Така че Варшава предпочита да управлява сама. Лидерът на опозицията Доналд Туск твърди, че е време НАТО да помогне за справяне със ситуацията, което може да е по-благоприятна стъпка за правителството.

Други страни от ЕС вече усещат въздействието на тази криза. Притокът на мигранти в Германия през Беларус се е увеличил от 500 през август на повече от 2000 през септември, до около 4000 през октомври. Тъй като временните убежища в източните й територии вече са пълни, Германия въведе отново контрол на границата си с Полша.

Този сценарий е предвиден в секретен документ, който германското министерство на вътрешните работи поръча през пролетта на 2021 г. Документът предупреждава, че руското и беларуското правителства могат да използват мигранти за оказване на натиск върху Германия и в комбинация с дезинформация и тайни операции, да предизвикат политическо несъгласие в страна.

Служебното правителство в Берлин действа бързо, за да потисне десния активизъм по границата, като т. нар. гранични патрули, организирани от неонацистката партия Трети път. Но ръководството не е в състояние да направи много повече от прилагането на тези временни мерки.

Докато следващото коалиционно правителство не заработи, Германия няма да може нито да ръководи единен европейски отговор на кризата, нито да въведе ново законодателство, за да се справи с нея. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер е член на консервативния Християнсоциален съюз и следователно трябва да напусне поста до 6 декември. Междувременно вероятните членове на следващото правителство имат различни възгледи относно убежището и миграцията.

За Свободната демократическа партия би било трудно да се подчини на по-либералната миграционна политика, която Зелените и Социалдемократическата партия биха имали предвид, ако има остра криза на границата. Засега те не възприемат ситуацията по този начин. Но те биха могли бързо да променят мнението си, като се има предвид появата на кадри, на които се вижда как беларуски войници подкарват големи колони от мигранти към границата.

Лидерите в Берлин не желаят да правят отстъпки на Лукашенко, както ЕС направи за Турция през 2015 г. Вместо това те обсъждат целенасочени мерки срещу авиокомпаниите и други посредници на контрабандата на хора. Подобни мерки обаче няма да засегнат мигрантите, които вече са пристигнали в ЕС. И предвид отхвърлянето на квотите за бежанци от Варшава и отказа да поиска помощ от Frontex, за Германия е трудно да предложи ЕС да предостави помощ на Полша. Докато Зеехофер посочи, че Москва държи „ключа към проблема“, той се спря да предложи как Германия трябва да повлияе на действията на Кремъл по въпроса.

В тази среда ЕС има важна роля. Блокът трябва да покаже, че повече няма да толерира въоръжаването на миграцията. От решаващо значение е ЕС да не влиза в диалог с Лукашенко. Както при всяка форма на изнудване, би било безсмислено и опасно да се правят отстъпки – защото агресорът ще изисква само повече. Това би сигнализирало на други авторитарни лица, че подобна тактика работи.

ЕС трябва да се справи с основната причина за проблема, като продължи да наказва Лукашенко за действията му и затруднява Русия да го подкрепя. Значителното затягане на санкциите е един от начините за това. Едновременно с това ЕС би могъл да подпомогне притискането на правителствата и авиокомпаниите в Близкия изток да блокират или да спрат да улесняват това, което ефективно е контрабанда на хора (особено в случая на последните, които продължават да правят бизнес на пазара на ЕС).

ЕС трябва да помогне на съседните на Беларус страни да защитят границите си и да помогне на мигрантите, които достигат до тяхна територия. Но тези страни ще трябва да приемат такава помощ.

Лукашенко не показа никакво желание да промени курса. Той планира значително да увеличи броя на полетите през зимата – дори ако това означава, че Беларус ще бъде принудена да приеме хиляди мигранти. Не се страхува от смъртни случаи на границата.

За него това е за отмъщение и е въпрос на оцеляване на режима – което означава, че той е готов да ескалира ситуацията и да търси подкрепата на Русия в процеса. Европейците ще трябва да работят заедно, за да спрат неговата агресия и да предотвратят хуманитарна криза на прага си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *