Google се отказа от цензурираната търсачка в Поднебесната империя

Бизнес

 14 Четения

Google „няма планове“ да пуска отново търсачката си в Китай, въпреки че продължава да обмисля идеята, заяви пред конгресмени главният изпълнителен директор Сундар Пичай.

Представители на законодателния орган и служители на компанията обвиниха Google, че е готова да се съгласи да цензурира услугата си, за да получи одобрението на Пекин, припомня Reuters.

Основната платформа на Google е блокирана в Китай от 2010 г., но дъщерното на Alphabet Inc. дружество отдавна се опитва да навлезе отново в страната, която има най-големият брой потребители на смартфони.

Пичай заяви, че към момента няма дискусии с китайското правителство. И отказа да заяви какво трябва да предприеме Google, за да се съобрази с китайските закони и да получи разрешение.

Изслушването на Пичай пред представители на Конгреса не мина и без комични моменти. Стив Кинг (републиканец) реши да попита главния изпълнителен директор на Google защо iPhone-а на внучката му „се е държал странно“ по време на предизборната кампания, която приключи наскоро.

Пичай се видя принуден да обясни, че iPhone е дело на друга компания, а не на тези, която управлява. След няколко разменени реплики се оказа, че телефонът може и все пак да е бил с операционна система Android, а не iPhone. И че в крайна сметка „странното държание“ най-вероятно е било просто уведомление (notification).

Конгресмените много държаха и да разберат защо при написване на думата „идиот“ в Google излиза снимка на президента Доналд Тръмп. Разбира се, това е свързано с алгоритмите на търсачката, от които шегаджии са се възползвали множество пъти, осъществявайки т. нар. „бомба“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.