Nestle затваря производството си в Румъния, няма работници

Свят

 28 Четения

Една от най-големите глобални компании в хранителната индустрия – Nestle, обяви, че ще затвори производството си в Румъния. През май месец тази година фабриката й в Тимишоара ще спре да работи.

Ръководството на Nestle е информирало всички 388 служители там за това в официално съобщение.

„Затварянето на базата в Тимишоара беше изключително трудно решение, което беше взето след детаилен анализ. На местно ниво Nestle оперира на един бързо променящ се пазар с нови навици на потребителите и дефицит на работна ръка на фона на конкурентна среда“, посочва ръководителят на компанията в Румъния Лесзек Вацирс, цитиран от местното издание Business Review.

Nestle придоби фабриката в Тимишоара през 2000 година, като годишната продукция е над 10 000 тона. Там се произвеждат сладки изделия и кафе. От компанията посочват, че този капацитет ще бъде пренесен към други заводи с цел „процесите да се опростят и да станат по-ефективни“.

Гигантът е на румънския пазар от 1995 година. Въпреки промените той ще продължи дейността си в страната чрез централата си в Букурещ, финансовия си офис в Тимишоара и своя търговски екип в страната.

Тази новина идва след като в средата на миналата година от Nestle обявиха, че ще разширят производството си в Турция с инвестиция от 100 милиона долара през следващите 2 години.

Компанията е представена и у нас чрез дъщерното си дружество „Нестле България“. Производствената й база се намира в София, където са заети 670 души. От нея излизат над 1000 различни продукта, а основният е Kit Kat. Капацитетът е около 15 000 тона годишно, като 90% от него е за тази марka./money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.