Shell започва първия си сондаж за нефт и газ в Черно море

Бизнес

 28 Четения

Петролният гигант Shell започва първия си сондаж в дълбоките води на Черно море през първото тримесечие на 2019 година. Компанията е наелa сондажния кораб Noble Globetrotter II, който вече има опит с проучванията в района.

Сондирането, чиято цел е да открие залежи на петрол и природен газ, ще се извърши в блок „Хан Кубрат“, който е разположен на 80 км от брега и на 120 км от Бургас в дълбоководната зона от 1200 до 1500 м на Черно море. Дейностите трябва да продължат между 70 и 90 дни.

„След приключване на периода на бездействие, единицата (корабът, б.р.) ще получава дневно заплащане, базирано на пазарния индекс или на новоустановената долна граница от 275 000 долара, което от двете е по-високо“, казва в доклад офшорната сондажна компания Noble Corporation, която е собственик на кораба.

Плавателният съд ще бъде нает от Shell до началото на септември 2023 г., а дневната му тарифа ще бъде коригирана на всеки 6 месеца до приключването на договора, пише SeeNews.

В началото на миналата година Shell обяви намерението си да започне серия от проучвателни сондажи в блок „Хан Кубрат“ в българския сектор на Черно море в края на 2018 г. или през 2019 г. Блокът се простира на площ от 6 893 кв. км и ce нaмиpa в южнaтa чacт нa бългapc?ата черноморска акватория.

Намерението за сондажи в блока стана ясно още в края на януари 2018 г. Тогава от компанията обявиха, че очакват реалните дейности да се случат до края на годината или началото на 2019 г.

По-късно през 2018 г. австралийската компания Woodside Energy придоби 30% дялово участие в „Хан Кубрат“.

„Тази възможност е насочена към нововъзникваща петролна и газова провинция, близо до съществуващата инфраструктура и пазари“, каза тогава Woodside Energy, добавяйки, че в ход е планирането на сондажи през второто тримесечие на 2019 г.

„Хан Кубрат“ всъщност е бившето находище „Силистар“, което Shell проучва в последните години, но без ясен резултат. Блокът бе прекръстен през 2017 г., когато правата за проучване бяха прехвърлени на Shell International Exploration and Development Italia от базираната в Нидерландия Shell Exploration and Production. /money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.